Usuwanie niewymierności
Gienek : Jak usunąć niewymierność
cału ułamek w mianowniku jest pod pierwiastkiem
29 lis 23:14
Artur_z_miasta_Neptuna:
| 1 | | 1 | | √a | | √a | |
| = |
| * |
| = |
| |
| 2√a | | 2√a | | √a | | 2*a | |
29 lis 23:15
Gienek : a jak usunąć powyższy ułamek, bo nadal nie wiem
29 lis 23:33
29 lis 23:35
krystek: Jak inaczej można zapisać?
29 lis 23:36
Beti:
| | 1 | | |x| | | 1 | | |x| | | √2x−1 | |
= |
| * |
| = |
| * |
| * |
| = |
| | 2 | | √x2−(x2−2x+1) | | 2 | | √2x−1 | | √2x−1 | |
29 lis 23:36
Artur_z_miasta_Neptuna:
'a' to jest to co masz pod pierwiastkiem ... ja nie widze problemu
możesz też zauwazyć, że:
| x2−(x−1)2 | | [x−(x−1)]*[x+(x−1)] | | 1*(2x−1) | |
| = |
| = |
| |
| x2 | | x2 | | x2 | |
| | 2x−1 | | √2x−1 | |
więc pierwiastek z tego = √ |
| = |
| = ... |
| | x2 | | √x2 | |
29 lis 23:38