matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozwiąz równanie
gosia:
z
2
−25i=0 (iz
2
+(4−2i)z−4−4i)=0
29 lis 22:52
irena_1:
z
2
−25i=0 z
2
=25i z=a+bi (a+bi)
2
=25i a
2
+2abi−b
2
=25i a
2
−b
2
=0 2ab=25 a
2
=b
2
a=b lub a=−b 2a
2
=25 lub −2a
2
=25
25
25
a
2
=
lub a
2
=−
2
2
5
√
2
5
√
2
a=
lub a=−
drugi warunek jest niemożliwy, bo a to liczba rzeczywista
2
2
5
√
2
5
√
2
b=
lub b=−
2
2
5
√
2
5
√
2
5
√
2
5
√
2
z
1
=
+
i lub z
2
=−
−
2
2
2
2
30 lis 00:28