oblicz dziedzine
gosia: A ten przykładzik, może ktoś pomóc
f=√3−log2(9−x2)+logx(1−2x+4x2)
1) 3−log2(9−x2)≥0
log28−log2(9−x2)≥log21
8≥9−x2
x≥1 x≥−1
2)9−x2≥0
x<3 x<−3
3) x>0 x≠1
4) 1−2x+4x2
x1=0 x2=12
29 lis 22:21
Ajtek:
Błędy są

.
29 lis 22:23
gosia: a w którym 1 i 2 pewnie?
29 lis 22:24
Artur_z_miasta_Neptuna:
skąd z 8≥9−x
2 ... wyszło Ci x≥−1

to co ... dla x=0 to jest prawdą
29 lis 22:25
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak samo w 2)
4) nie bardzo rozumiem ... wyznaczone x
1 i x
2 ... i co z tego

gdzie jest rozwiązanie dla
tego fragmentu
29 lis 22:26
Ajtek:
Tutaj błędu nie ma, przeniosła logarytm na drugą stronę, zresztą sprytnie.
Są błędy w znakach nierówności.
29 lis 22:27
gosia: no nie mam pojęcia jak to zrobić , pomóżcie
29 lis 22:27
Ajtek:
Chodzi mi o 1) warunek
29 lis 22:27
gosia: no właśnie te znaki nigdy nie wiem jak one powinny być?
29 lis 22:28
Artur_z_miasta_Neptuna:
Ajtek ... jest błąd w momencie wyznaczania przedziałów
29 lis 22:29
gosia: to nie jest x
2≤1≤

?
29 lis 22:29
Artur_z_miasta_Neptuna:
8≥9−x
2
−1 ≥ −x
2
1 ≤ x
2
czyli:
x≤−1 lub x≥1

tak samo w 2) ... w rózne strony nierówności musza być dla warunków
4) ... to nie jest koniec rozwiązywania tej części
29 lis 22:30
LoL2o10: f(x)=√3−log2 9−x2+logx 1−2x+4x2
z √3−log2 9−x2
x∊(−∞;−1>∪<1;∞)
z logx(1−2x+4x2)
1) x∊(0;1)∪(1+∞)
2)4x2−2x+1>0
29 lis 22:30
gosia: no nadal nie wiem w którym momencie sa te błedy?
29 lis 22:31
Ajtek:
1)
doszłaś do etapu:
8≥9−x2
−1≥−x2 /*(−1)
1≤x2 mnożysz przez liczbę ujemną, zmiana znaku nierówności na przeciwny.
1≤x2 to jest tożsame z zapisem: x2≥1 /√
x≥1 lub x≤−1
29 lis 22:32
gosia: to w sumie wychodzi przedział od 3 do ∞?
29 lis 22:37
LoL2o10: A w 4x2−2x+1 wyszly Ci jakies pierwiastki ?
29 lis 22:38
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie ... nie tylko <3;+∞)
29 lis 22:40