sprawdzennie
Monika: | | x | | 1 | | 1 | |
limx→0 |
| =limx→0 |
| = |
| |
| | sin3x | | sin3xx | | 3 | |
29 lis 22:09
Artur_z_miasta_Neptuna:
lub:
| x | | 3x | | 1 | | 3x | | 1 | |
| = |
| = |
| * |
| −> |
| |
| sin3x | | 3sin3x | | 3 | | sin3x | | 3 | |
29 lis 22:10
Monika: | | 2x | | 1 | |
a np. limx→0 |
| =limx→02*{1}{tg5xx}=limx→02* |
| =0.4 |
| | tg5x | | 5 | |
29 lis 23:01
Artur_z_miasta_Neptuna:
jasne ... czemu nie
29 lis 23:04
Monika: a jak zrobi© lim
x→0I{cosx−sinx}{cos2x}
zrobilam tyle
| | cosx−sinx | | cosx−sinx | |
limx→0 |
| =limx→0 |
| |
| | cos2x−sin2x | | (cosx−sinx)(cosx+sinx) | |
29 lis 23:22
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie trzeba ... przecież tutaj nie ma symbolu nieoznaczonego (juz na poczatku)
29 lis 23:23
Monika: limx→π4 pomyliøam sie
29 lis 23:24
29 lis 23:24
Artur_z_miasta_Neptuna:
no to wtedy powyższe przekształcenie iiii dobrze wychodzi Ci wtedy
29 lis 23:26
Monika: | | 1 | | 1 | |
a teraz to limx→π2−( |
| + |
| )  |
| | cosx | | ctgx | |
29 lis 23:28
Monika: co to oznacza ze a teraz to lim
x→π2−
29 lis 23:28
Artur_z_miasta_Neptuna:
to wystarczy
− oznacza liczenie granicy 'z lewej' strony
| | π | |
czyli dla x−> |
| z lewej strony czyli x ktore są 'ociupinkę' mniejsze od π/2 |
| | 2 | |
czyli np. π/2 − 0.000000000000000000000000000000000000000001
29 lis 23:31
Monika: czyli tylko tyle wystarczy napisac:
| | 1 | | sinx | | 1+sinx | |
a teraz to limx→π2−( |
| + |
| )=limx→π2− |
| |
| | cosx | | cosx | | cosx | |
a odp jaka powinna byc ze to jeden
29 lis 23:32
Artur_z_miasta_Neptuna:
jest to o tyle ważne ... bo wtedy symbol 0 posiada indeks znaku 0
+ lub 0
− dzięki czemu
| | 1 | | 1 | |
określisz czy masz granicę |
| = + ∞ czy |
| = −∞ |
| | 0+ | | 0− | |
29 lis 23:33
Artur_z_miasta_Neptuna:
na bank nie jest to granica 1
29 lis 23:35
Monika: to jaka powinna byc odp. bo juz nie rozumiem o co chodzi?
29 lis 23:36
Artur_z_miasta_Neptuna:
masz
| | 1+sinx | | 1+1 | |
limx−> π/2 − |
| = [ |
| ] = +∞ |
| | cosx | | 0+ | |
dlaczego 0
+ 
ponieważ dla x troszeczkę mniejszego niż π/2 ... cosx przyjmuje wartości
bliskie 0 ale ociupinkę większe
| | 2 | |
tak więc będzie to zawsze |
| |
| | coś nieskończenie małego (bliskiego 0) ale dodatniego | |
29 lis 23:46
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 2 | |
a taki ulamek np. : |
| ile wynosi  |
| | 0.00000000000000000000000000000000000001 | |
a teraz dorzuc jeszcze z 100tys takich zer
29 lis 23:46
Monika: nie rozumiem tego!
29 lis 23:57
Monika:
30 lis 00:13
Monika:
30 lis 00:17
Monika:
30 lis 00:19
Monika:
30 lis 00:21
Monika: nie rozumiem
30 lis 00:22
Monika:
30 lis 00:26
Monika:
30 lis 00:27
Monika:
30 lis 00:39
Monika:
30 lis 00:39