procenty w zadaniach
mala2:
Cenę towaru obniżono o 60%, a następnie podniesiono o p%. Wyznacz p, jeśli w ten sposób
otrzymano cenę sprzed obniżki.
Nie rozumiem tego zadania.

Proszę o pomoc.
29 lis 22:00
Artur_z_miasta_Neptuna:
to na liczbach
początkowa cena wynosiła 100 zł
obniżoną ją o 60% czyli ile wynosiła nowa cena

40zł
teraz o ile procent trzeba podnieś cenę z 40zł ... aby otrzymać znowu 100zł
29 lis 22:11
LoL2o10: Na poczatku byla cena x pozniej ja obnizono o 60% czyli bedzie 0.4x cena aktualna i teraz
trzeba zrobic tak zeby ta cena wrocila do ceny x
czyli: 0.4x * p=1x
p=2.5=250%.
chyba taaak.
29 lis 22:13
mala2: Bardzo dziękuję. Skomplikowałam sobie treść.
29 lis 23:11
pigor: ..., otóż np. tak : z warunków zadania jeśli c − dana cena początkowa
towaru, to:
(100+p)%*40%c= c /:c ⇔ (100+p)%*40%= 1 /*10 ⇔ (100+p)%*4= 10 /*25 ⇔
⇔ 100+p= 250 ⇔
p=150 − szukana
wartość p . ...
29 lis 23:29
mala2: Dziękuję.
30 lis 01:10
mala2: | | p | |
zrobiłam 0,4x+0,4x* |
| =x |
| | 100 | |
wynik 150%
30 lis 01:15