WIELOMIANY, POZIOM PODSTAWOWY
Agata: Zad.12. (3p.) Wyznacz te wartości parametru a, dla których wielomian W(x) = (x2 – a)(x+3)
posiada pierwiastek dwukrotny
Zad.13.(3p.) Dla jakich wartości parametru a równania (x−2)(x2−1)= 0 i (x−a)(x2− 3x+2)=0
mają te same zbiory rozwiązań.
Zad. 14.(3p.) Dane są funkcję f(x) = (x−3)(x−2)(x−1) i g(x)=1−x. Dla jakich argumentów x
wartość funkcji f są większe od wartości
funkcji g.
Zad. 15. (4p.) Funkcja f jest określona wzorem f(x) = − x3 – x2 + x + .Dla jakich x
wartości f(x) są dodatnie ?
Proszę o pomoc w zadaniach.
29 lis 21:52
Mati_gg9225535:
12.a=9
29 lis 21:54
Agata: A jak to obliczyć?
29 lis 21:55
Artur_z_miasta_Neptuna:
zad 12 −−− a kiedy wielomian posiada pierwiastek dwukrotny

zad 13 −−− kiedy będą takie same zbiory rozwiązan

zad 14 −−− kiedy a*'coś' jest większa od a

zad 15 −−− nie dokończyłaś funkcji ... musisz wyznaczyć miejsca zerowe funkcji i zrobić szkic
wykresu tejże funkcji −−− jak to się robilo
29 lis 21:56
Mati_gg9225535: bo zeby byl pierwiastek dwukrotny to dwa czynniki po rozkladzie tego wielomianu musza byc takie
same ; )
w tym przypadku z (x2−a) musi powstac czynnik (x+3) i jakis dodatkowy czynnik : )
wiec rozkladasz (x2−a) = (x−√a)(x+√a) (który z tych dwóch moze byc równy (x+3) ? )
owszem, ten drugi, zatem x+√a=x+3 −−> √a=3/2 a=9
29 lis 22:00
Agata: Dziękuję za "pomoc".
29 lis 22:00
Agata: Mati
gg9225535 − dzięki wielkie

!
29 lis 22:02
Mati_gg9225535: prosze
29 lis 22:07
Mati_gg9225535: w 13.
mozesz zrobic tak, wielomian z lewe strony rozbijasz na 3 czynniki −−>
(x−2)(x2−1)=(x−2)(x−1)(x+1)
i ten z prawej również na trzy czynniki:
(x−a)(x2− 3x+2)=...
z tym pierwszym nic nie zrobisz, drugi wypadałoby wyliczyc pierwiastki i rozbic go na dwa
nawiasy
zatem:
x2−3x+2=0
Δ=9−8=1
√Δ=1
x1=1 x2=2
(x−a)(x−1)(x−2)
teraz gdy wzory obu wielomianow przyrównamy do siebie widzisz ze 2 czyninki maja takie same, i
trzeci jest inny, ale zawiera parametr ktory dzieki temu wyliczysz, wiec zapisujesz rownanie:
z pierwszego równania: x+1 = x−a z drugiego równania
wyliczasz a = −1
2 sposób to taki zeby wymnożyć każdy nawias przez każdy
I rownanie daje x3−2x2−x+2
II równanie daje x3 − (a+3)x2 + (3a+2)x − 2a
i w tym sposobie po oczywiscie wymnożeniu i uporządkowaniu równania w ten sposób porównujesz
wspolczynniki poprzedzające x w danej potędze:
−2=−(a+3) −1 = 3a+2 −2a=2
2=a+3 −3 = 3a a=−1
a=−1 a = −1
29 lis 22:27
Mati_gg9225535: w 14. tworzysz nierówność:
(x−3)(x−2)(x−1) > 1−x tutaj zaczynasz od dziedziny, a nastepnie wszystko na lewo,
potem wykresik i odczytujesz odpowiedz
29 lis 22:29
Mati_gg9225535: w 15 to samo co w 14 tylko wartosci funkcji nie musza byc wieksze od jakiegos wielomianu tylko
po prostu od zera (wartosci dodatnie)
− x3 – x2 + x + ? >0
29 lis 22:31