Wierzchołki trójkąta prostokątnego równoramiennego leżą na okręgu o promieniu 5 cm. Oblicz
pole
i obwód tego trójkąta.
i wg mnie powinno być coś takiego:
przeciwprostokątna jest równa 2r = 10,
i dzielę duży trójkąt na dwa mniejsze (na obrazku), więc jeden z boków równy jest r, czyli 5
liczę podstawę dużego trójkąta
x2 = 52 + 52
x2 = 25 + 25
x2 = 50
x = 5√2
y2 = 102 + (5√2)2
y2 = 100 + 25*2
y2 = 100 + 50
y2 = 150
y=5√6
gdzie robię błędy?
function (searchElement /*, fromIndex */ ) {
"use strict";
if (this ==
null) {
throw new TypeError();
}
var t = Object(this);
var len = t.length >>> 0;
if (len === 0) {
return -1;
}
var n = 0;
if (arguments.length > 0) {
n = Number(arguments[1]);
if (n != n) {
// shortcut for verifying if it's NaN
n = 0;
} else if (n != 0 && n !=
Infinity && n != -Infinity) {
n = (n > 0 || -1) *
Math.floor(Math.abs(n));
}
}
if (n >= len) {
return -1;
}
var k = n >= 0 ? n : Math.max(len - Math.abs(n), 0);
for (; k <
len; k++) {
if (k in t && t[k] === searchElement) {
return k;
}
}
return -1;
}
| x*x | ||
PΔ = | = ... | |
| 2 |