Proste zadanko z potęgami, pomocy
Owocowy ogrod: [(7+131/2)1/2+(7−131/2)1/2]2
29 lis 21:48
Artur_z_miasta_Neptuna:
zauważ:
(√a + √b)2 = a + 2√a√b + b = a + b + 2√a*b
zauważ, że a*b to w twoim przypadku będzie także wzór skróconego mnożenia
wykonaj działania i napisz je tutaj
29 lis 21:50
Mati_gg9225535:
(√7+√13 + √7−√13)2=
wg wzoru skróconego mnożenia
29 lis 21:50
Owocowy ogrod: czyli będzie
√7+√13 + 2
√7+√13*
√7−√13 +
√7−√13=
√7+√13+
√7−√13 +
2
√7+13+7−13
29 lis 22:05
Artur_z_miasta_Neptuna:
nieeeee
a = (7+√13)
b = (7 − √13)
29 lis 22:08
Owocowy ogrod: Czyli jak mam Pierwiastek i pod spotem jeszcze jeden, to potęga 2 usuwa tylko ten zewnętrzny?
29 lis 22:10
Owocowy ogrod: spodem*
29 lis 22:10
Owocowy ogrod: Kurna no nie rozumie, możesz mi to rozwiązać do końca? Bo w ogóle nie moge sie połapać
29 lis 22:12
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak ... tylko ten zewnętrzny pierwiastek 'usuwa'
29 lis 22:13
Artur_z_miasta_Neptuna:
masz:
(√2+√3)2 = ((2+ 31/2)1/2)2 = (2+ 31/2)2* 1/2 = 2+ 31/2 = 2+√3
29 lis 22:14
Owocowy ogrod: No to mi wychodzi 14 z tego mojego zadania, a w zbiorze zadań mi pisze 26 ;x
29 lis 22:20
Owocowy ogrod: Bo wtedy się tworzy (7+131/2)+(7−131/2) = 14−0=14
Bo ta potęga za nawiasem kwadratowym tak jakby redukuje 1/2 po nawiasach, tak?
29 lis 22:22
Artur_z_miasta_Neptuna:
a co z 2
√(7+√13)(7−√13) zrobileś
29 lis 22:23
Owocowy ogrod: aaa, no z tego wychodzi 12. Tylko nie wiem gdzie to wsadzić teraz
29 lis 22:24
Owocowy ogrod: Aaaaa, wiem wiem wiem <3
29 lis 22:25
Artur_z_miasta_Neptuna:

juz ogarnięte

no to fajnie
29 lis 22:26
Owocowy ogrod: [(7+13
1/2)
1/2+(7−13
1/2)
1/2]
2= (
√7+√13+
√7−√13)
2 = (7+
√13) + (7−
√13) +
12 = 14 + 12 = 26

Stary, jesteś boski
29 lis 22:30
Artur_z_miasta_Neptuna:
no i już zapamiętasz jak liczyc takie rzeczy ... to jest typowe zadanie na zauważanie wzorow
skróconego mnożenia
trochę poćwiczysz to zapamiętasz na całe zycie ... i będziesz je 'widział'
29 lis 22:32
Owocowy ogrod: No, właśnie otwieram zbiór i ćwiczę

Dziękuje jeszcze raz!
29 lis 22:33