Kwadratówka z parametrem <3
Sugi:
Dane jest równanie x2 −(m − 4)x + m2 − 7m+12=0 z niewiadomą x. Wyznacz te wartości parametru
m, których iloczyn różnych pierwiastków danego równania jest równy połowie ej sumy.
Jak coś to jest Kiełbasa 244.
O to chodzi że wiem że delta>0 i x1x x2 = 12x1 + x2 lecz wgl nie chce mi wyjść
delta(znam wzór. lecz i tak mi nie wychodzi ;<) byłbym wdzięczny jakby ktoś by mógł napisać
krok po kroku dziękować
29 lis 21:33
Kejt: | | 1 | |
a masz tam nawias? |
| (x1+x2) |
| | 2 | |
29 lis 21:36
Sugi: chodzi mi obliczenie pierwszego warunku Δ>0 2 warunek mam zrobiony ...
29 lis 21:38
Kejt: ok
(m−4)
2−4(m
2−7m+12)>0
m
2−8m+16−4m
2+28m−48>0
−3m
2+20m−32>0
Δ=400−4*32*3=400−384=16
√Δ=4
zapisz sobie przedział
29 lis 21:41
Mati_gg9225535: | | 7 | |
czy odpowiedz to m∊{ |
| } ? |
| | 2 | |
29 lis 21:42
Kejt: uwaga, gafa

zaraz poprawię.
29 lis 21:43
Mati_gg9225535: | | −b − √Δ | |
Witaj Kejt, x1 = |
| i x2 ten sam błąd : ) wiec bedzie bez tych |
| | 2a | |
minusów
29 lis 21:44
Kejt: | | −20+4 | | −16 | | 8 | |
m2= |
| = |
| = |
| |
| | −6 | | −6 | | 3 | |
29 lis 21:44
Kejt: pierwsza zauważyłam
29 lis 21:45
Sugi: z drugiego warunku wychodzi Ci 3 {1}{2} i cześc wspólna ci wyjdzie 3{1}{2}
29 lis 21:46
Sugi: zamulony lapek −,− dzięki serdeczne za fatyge <3
29 lis 21:47
Mati_gg9225535: oj ja pierwszy

tylko pisanie troche zajęło
29 lis 21:47