Wyznacz parametry a, b, c.
Bart: Trójmian kwadratowy y = a2 + bx + c osiąga wartość najmniejszą równą 3 dla argumentu 6 i do
wykresu trójmianu należy punkt A = (4,15). Wyznacz parametry a, b, c.
Nie wiem, jak zabrać się do tego zadania. Lakoniczne tłumaczenie z tyłu podręcznika nie
wyjaśnia mi procesu rozwiązywania.
Z góry dziękuję za pomoc.
29 lis 21:13
Artur_z_miasta_Neptuna:
1) skoro najmniejsza wartość jest przyjęta dla jednej wartości to:
I) nie jest to funkcja liniowa

II) jest to parabola z ramionami skierowanymi ku górze

(czyli współczynnik 'a' jakiego
jest znaku

)
2) robisz układ równań z następujacymi równaniami:
a) równianie x
wierzchołka
b) równianie y
wierzchołka
c) wartość funkcji dla x=4
uklad 3 równań z 3 niewiadomymi
rozwiązujesz
29 lis 21:20
Bart: Dzięki
29 lis 21:23
Bogdan:
Jedno równanie i jedna niewiadoma a
Wierzchołek paraboli W = (6, 3), punkt na paraboli A = (4,15)
Z postaci kanonicznej: 15 = a(4 − 6)2 + 3 ⇒ a = 3
y = 3(x − 6)2 + 3 ⇒ y = 3x2 − 36x + 111
29 lis 21:26
Artur_z_miasta_Neptuna:
Bogdan −−− zrobileś to de facto tylko i wyłącznie 'kumulując' trzy równania do jednego
29 lis 21:28