29 lis 21:13
asdf: bump
30 lis 08:20
aniabb: posiadam
30 lis 09:34
Trivial: Zawsze można użyć wolframa.
30 lis 11:13
Piotr:
@
Trivial
dużo wpisywania a Ania ma odpowiedzi
30 lis 11:53
asdf: mogłabyś podesłać

?
30 lis 12:08
asdf: ?
30 lis 18:32
aniabb: ech..dużo skanowania bo są z rozwiązaniami... a skaner na szafie... a w domu sajgon
remontowy... ale może w niedzielę wieczorkiem..
30 lis 19:38
asdf: Ok, we wtorek mam kolokwium właśnie z logarytmów i funkcji wykładniczej więc by się przydało
30 lis 19:49
Maslanek: Jak już są to zacząłem robić układy równań

Przykład numer 300.
Problematyczny

Teoretycznie układ nie miałby rozwiązania.
Jednak weźmy b=1. Wtedy drugie równanie ma sens dla x=y., pierwsze zaś jest spełnione, przez
parę liczb (x,y)=(a, a). Gdzie a>0.
To oznaczałoby, że dla liczb (a,b)=(a,1) układ jest tożsamościowy?
30 lis 20:01
Piotr:
przeciez a i b ≠ 1. czyz nie ?
30 lis 20:12
aniabb: pisz numerki zadań podam odpowiedzi
30 lis 20:13
aniabb: nr 300 ma 2 rozwiązania x=ab2 y=a/b2 oraz x=−ab2 y=−a/b2
30 lis 20:17
Maslanek: Teoretycznie.
Ale z czego to wynika?
log
ab=x
Stąd a
x=b
Kiedy b=1, to a
x=1, a to ma sens liczbowy tylko dla a≠1 i x=0 lub a=1.
Według mnie podstawa logarytmu jest właśnie różna od 1, żeby wyrażenie miało sens liczbowy.
Ale w tym szczególnym przypadku ma.

Pytanie tylko czy to logiczne
30 lis 20:19
Maslanek: Dziwaczne

Mi wyszło x=a*b
6 i y=a*b
2.
Zaraz dziubnę raz jeszcze
30 lis 20:22
Maslanek: Dobra

Już wiem, gdzie ejst błąd
30 lis 20:23
Kejt: Cześć wszystkim

Mam pytanko..znacie jakąś dobrą książkę do matematyki wyższej? Obojętnie z jakiego działu.
Potrzebuję znaleźć sobie prezent na Mikołajki i to mój jedyny pomysł
30 lis 20:41
Ajtek:
Krysicki Włodarski "Analiza matematyczna w zadaniach", polecam

.
30 lis 20:42
Ajtek:
To są dwie "broszurki" po 500 stron każda
30 lis 20:45
Kejt: mniam, mniam
30 lis 20:45
Ajtek:
Na początek wystarczy

.
30 lis 20:46
aniabb: Krysicki dobra rzecz
30 lis 20:47
Ajtek:
Cześć
aniabb 
. Dużo o tej książce słyszałem, "zdobyłem" ją i polecam każdemu napotkanemu
pytającemu o analizę.
30 lis 20:50
Kejt: dziękuję, a mogłabym prosić o jeszcze inne pozycje?
30 lis 20:53
aniabb: Krysicki to kanon..

miałam jeszcze jedną fajną, ale gdzieś kiedyś zostawiłam
30 lis 20:58