Funkcja kwadratowa z parametrem
Typhon: Bardzo prosze o szybka pomoc przy zadanku
Dla jakich wartosci parametru m rownanie x2 +2(3m−1)x+3m+11=0 ma dwa rozne rozwiazania
dodatnie?
29 lis 21:11
Ajtek:
Δ>0
x1+x2>0
x1*x2>0
29 lis 21:13
Artur_z_miasta_Neptuna:
skoro mają być dwa RÓŻNE rozwiązania to znaczy że Δ musi byc >0
rozwiązujesz nierówność Δ>0
i wyznaczasz dla jakich parametrów m ta nierówność jest spełniona
skoro mają być dwa dodatnie to musza być spełnione oba warunki:
a) x1*x2 >0
b) x1+x2 >0
korzystając ze wzorów Viete'a łatwo możesz rozwiązać te nierówności
część wspólna wyników cząstkowych daje odpowiedź
29 lis 21:13
Ajtek:
Cześć
Artur 
.
29 lis 21:15
Artur_z_miasta_Neptuna:
hej ho
29 lis 21:16
Typhon: No wlasnie tak zaczalem i Δ wychodzi mi 36m2 − 36m − 10
I teraz po prostu podstawic to do viete'y?
Czyli x1 + x2 wyjdzie 1
A x1 * x2 wyjdzie 10/36
?
29 lis 21:21
Artur_z_miasta_Neptuna:
no to dla jakich 'm' ta Δ takiej właśnie postaci będzie >0
29 lis 21:21
Typhon: Aaa dobra z viete'y wyszly mi wyniki
1/3 i −11/3
Jednak nie wiem co z ta delta zrobic
No bo byl ten warunek ze Δ>0
To mam po prostu zostawic 36m2−36m−10>0?
29 lis 21:36
Typhon: Wkradl mi sie blad Δ=36m
2 − 36m−40 wybaczcie za te glupie pytania ale zmeczenie daje sie we
znaki

A do jutra musze miec rozwiazane kilka zadan w tym to.
29 lis 21:39
Artur_z_miasta_Neptuna:
wzory viete'a wyznaczasz dla WYJŚCIOWEGO równania
a nie dla równania Δ
x
29 lis 21:41
Artur_z_miasta_Neptuna:
Δ
x = 36m
2 − 36m − 40 .... kiedy to jest >0
| | c | | 3m+11 | |
x1*x2 = |
| = |
| ... kiedy to >0  |
| | a | | 1 | |
| | b | | 2(3m−1) | |
x1+x2 = − |
| = − |
| ... kiedy to >0  |
| | a | | 1 | |
trzy nierówności z każdego wyznaczasz przedziały 'm'
29 lis 21:43
Typhon: x2 +2(3m−1)x+3m+11=0 z tego wyznaczylem a nie z Δ
Wyszlo mi ze m< 1/3
I m> −11/3
29 lis 21:48
Artur_z_miasta_Neptuna:
i jeszcze przedział z Δx
i robisz część wspólną przedziałów i masz wynik
29 lis 21:49
Typhon: Wyliczylem Δm a nastepnie miejsca zerowe. Tak?
29 lis 21:56
LoL2o10: Jak masz juz miejsca zerowe z delty to bedziesz mial jeden przedzial pozniej z iloczynu
x1x2=3m+11 masz drugi przedzial i z trzeciego warunku x1+x2=2−6m masz trzeci przedzial i teraz
pyknij sb kazdy przedzial na jednej osi i czesc wspolna zaznacz i napisz.
29 lis 22:04
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak Typhon ... dokladnie tak
29 lis 22:05
Typhon: Dzieki wielkie
29 lis 22:14