Rada polityki pieniężnej podniosła stopę procentową z 8 % na 9,5% a)o ile procen
nooi: Rada polityki pieniężnej podniosła stopę procentową z 8 % na 9,5% a)o ile procent wzrosła stopa
procentowa? b)o ile punktów procentowych wzrosla stopa pieniezna
29 lis 21:03
Artur_z_miasta_Neptuna:
zadanie jest banalnie proste jeżeli rozumiesz czym jest punkt procentowy i czym się różni od
tego 'o ile procent' coś wzrosło
nie martw się − większość dziennikarzy i polityków nie widzi żadnej różnicy pomiędzy tymi dwoma
pojęciami
29 lis 21:10
Matur: hehe

b wiem ale z pkt a) mam problem
29 lis 21:14
Artur_z_miasta_Neptuna:
no to słucham ... jak (b) zrobione zostało
(a) ... a gdyby było takie zadanie ... towar w sklepie kosztuje 8PLN ... jutro zostanie jego
cena podniesiona do 9.5PLN. O ile procent wzrośnie cena ?
29 lis 21:15
Saizou : | 9,5−8 | |
| *100% oblicz to to ci wyjdzie o ile procent |
| 8 | |
29 lis 21:16
Artur_z_miasta_Neptuna:
Saizou −−− po łapkach dam
29 lis 21:17
Artur_z_miasta_Neptuna:
niech się męczą ... niech zrozumieją
29 lis 21:17
pigor: ... lub
(100+x)%*8= 9,5 ⇔ (100+x)*8= 950 ⇔ 8x= 150 ⇔
x%=18,75% . ...
29 lis 22:31