Mam rozwiązać powyższe zadanie przy pomocy wartości bezwzględnej.
nie rozumiem: wiem, że √x2 = |x|
√x2 − 6x + 9 = 3
W miarę możliwości proszę o wyliczenie wszystkiego po kolei bez żadnego skracania w myslach
żebym mógł zrozumieć jak liczyć zadania tego typu.
29 lis 20:51
ICSP: x2 − 6x + 9 = (x−3)2
zatem:
√(x−3)2 = 3
|x−3| = 3 a to już proste równanie
x = 0 v x = 6
29 lis 20:53
Ola: √ x2 − 6x +9 = 3
√ (x−3)2=3 /podnosimy obustronnie do kwadratu
|x−3| = 3
czyli
x−3 = 3 lub x−3 = −3
x = 6 v x = 0
29 lis 20:54
ICSP: obustronnie do kwadratu ?!
Gdzie niby ?
29 lis 20:54
Kejt: przecież nic nie podniosłaś do kwadratu..
29 lis 20:54
Kejt: hah

cześć
ICSP
29 lis 20:55
Ola: haha nie wiem co ja napisałam, ale ubawiłam się ^^
każdemu się zdarza jak widać
29 lis 20:55
ICSP: Witaj
Kejt 
Mam dla Ciebie wielomian
29 lis 20:56
Kejt: och..jestem wzruszona

pewnie nie dam rady go policzyć, bo będą potrzebne te Twoje kosmiczne
wzorki
29 lis 20:57
ICSP: x4 − 6x3 + x2 + 6x − 5 = 0
29 lis 20:59
ICSP: robiłem go kilka dni temu więc jak dobrze poszukasz to odp jest na forum
29 lis 20:59
nie rozumiem: a możecie mi jeszcze pomóc przy |4−2x| = 7 ?
Wydaje mi się, że wiem jak to rozwiązać, ale wolę się upewnić
29 lis 21:07
Patryk: 4−2x=7 U 4−2x=−7
29 lis 21:08
ICSP: napisz swoje rozwiązanie a sprawdzę
29 lis 21:08
nie rozumiem: wyszło mi, że x jest równy liczbom −1,5 i 5,5 chociaż nie jestem pewien.
29 lis 21:12
Kejt: jutro nad tym posiedzę..film oglądam.
29 lis 21:13
nie rozumiem: I co myślisz ICSP ? Moim jedynym problemem w tym zadaniu jest to, że zamieniłem miejscami 4 i
2xpo czym już wyciągnałęm ta 2 przed wartość bezwzględną. Zastanawiam się tylko czy mogę tak
po prostu zmienić miejsca 2x i 4, czy nie muszę przy tym zmieniać znaku.
29 lis 21:16
ICSP: wyniki są
29 lis 21:16
ICSP: jest twierdzenie :
|ab| = |a| * |b|
zatem
|4 − 2x| = |(−1)(2x−4)| = |−1| * |2x−4| = 1 * |2x−4|
29 lis 21:17
nie rozumiem: dzięki wielkie
29 lis 21:19
nie rozumiem: a mógłbyś mi dokładnie jeszcze raz wytłumaczyć to zadanie
√x2 − 8x + 16 = 9/2
po kolei dlaczego mają zostać tkaie a nie inne liczby pod pierwiastkiem.
29 lis 21:27
ICSP: miałeś/aś już rozdział równań kwadratowych ?
29 lis 21:30
nie rozumiem: nie. ale też mam podaną własność właśnie jak się w takiej sytuacji zachować, ale nie mogę
zrozumieć dlaczego tak jest.
29 lis 21:31
ICSP: no to na logikę
pod pierwiastkiem jest x2 − 8x + 16
a we wzorze jest : a2 − 2ab + b2
zatem można przypuszczać że a2 = x2 oraz b2 = 16 ⇒ a = x oraz b = 4
czyli mamy (x−4)2 . Ponieważ jak napisałem można przypuszczać to teraz korzystamy ze
wzoru i sprawdzamy czy (x−4)2 jest rzeczywiście równe x2 − 8x + 16
Jak porobisz kilka przykładów to wzory takie jak :
x2 + 2x + 1 , x2 + 4x + 4 , x2 + 6x + 9 , x2 + 8x + 16 , x2 + 10x + 25 , ... , będzie już
widać na pierwszy rzut oka
29 lis 21:36
nie rozumiem: okej, wszystko rozumiem dzięki jeszcze raz
29 lis 21:39
Krzysiek : | | 9 | |
√x2−8x+16=9/2⇒ √(x−4)2 =9/2 z tego co napisales na samym poczatku |x−4|= |
|
|
| | 2 | |
Wynka to z tego ze x
2−8x+16= (x−4)
2 (ze wzoru skroconego mnozenia (a−b)
2=a
2−2ab+b
2)
Popatrz teraz juz mozesz skorzystac z tego wzoru ze
√a2=|a| bo masz kwadrat pod
pierwiastkiem. No to skoro jez jestesmy przy tych pierwiastkach to powiedz dlaczego jesli
jest pierwiastek kwadratowy to opuszcajc pierwiastek to bedzie wartosc bezwzgledna z tego ?
Dlatego piszemy =|a| bo pierwiastek kwadratowy nie moze byc liczba ujemna .Jak masz np tak
√25 to wiadomo z e=5 Ale mozesz zapisac ze
√25=
√52=|5|=5 A co jak bedzie np
√−49 to nie mozesz zapisac ze =−7 bo pierwiastek
kwadratowy nie moze byc liczba ujemna to wtedy zapisujesz tak
√−49=
√−72 masz pod
pierwiastkie kwadrat wiec wzor =|−7| = −(−7)=7 Widzisz dlaczego pisze sie wartosc bezwzgledna
.
dotyczy to pierwiastkow stopnia parzystego czyli 2 4 6 8 itd
BO w ogole jest taki wzor
n√an=a i np
4√54=5
5√405=40.
natoniast jesli masz pierwiaski stopnia nieparzystego czyli stopnia 3 5 7 i tak dalej to juz
nie piszesz ze
3√a3=|a| nie tylko normalnie
3√a3=a dlatego z e pierwiastek stopnia nieparzystego moze
byc liczba ujemna np
3√−8=−2 bo −2
3=−8 masz −2*−2*−2=−8 .
| | 1 | |
czyli teraz wracajac do naszego przykladu piszemy |x−4|=4 |
| i to rozwiaz |
| | 2 | |
29 lis 22:24
nie rozumiem: dziękuję wszystkim za pomoc
29 lis 22:44