procent składany
dumka: hej czy możecie mi powiedzieć jak wyliczyć ze wzoru na procent składany N
30 000 = 20 000 (1+ 3100)n =
29 lis 20:50
29 lis 20:53
Mati_gg9225535: a nie do 14 ?
29 lis 20:53
dumka: a skąd niby te 15
29 lis 20:54
Eta:
poprawiam :
1,0314≈ 1,512
29 lis 20:55
Eta:
@
dumka skoro wiesz, to po co pytasz ?
29 lis 20:56
dumka: właśnie nie wiesz skąd się wzięło ta druga część którą napisałaś
29 lis 20:56
dumka: wiem*
29 lis 20:57
Eta:
wbij na kalkulator 1,03 wciśnij przycisk "razy' i znakiem "="
licz aż pojawi się 1,512
29 lis 20:59
pigor: ... tu np. tak :
20 000 *1,03
n = 30 000 / : 20 000 ⇔ 1,03
n= 1,5 ⇔ log1,03
n = log1,5 ⇔
| | log1,5 | |
⇔ n log1,03 = ln1,5 ⇔ n = |
| ⇔ n=14 . ... |
| | log1,03 | |
29 lis 21:01
dumka: ok tylko wiesz to musi być zapisane tak jak na maturze, bo przecież tego nie zaliczą tak sobie
wymysliłam
29 lis 21:02
Eta:
Skąd wiesz jaka jest wartość logarytmów ?
29 lis 21:02
dumka: tak myślałam że zrobić to z logarytmów
29 lis 21:03
Eta:
A jak policzysz wartość takich logarytmów na zwykłym kalkulatorze?
29 lis 21:04
dumka: no na zwykłym nie ale na moim to tak, zrobiłam twoim sposobem i ok tylko nie wiem czy tak na
maturze można by sobie zgadnąć ile by miało być
29 lis 21:06
Eta:
To,że za pomocą logarytmów można policzyć "n" ,to ja wiem od dawna!
Kiedyś ...jak nie było kalkulatorów, to tylko za pomocą logarytmów obliczaliśmy
nie tylko takie zadania,ale o wiele bardziej rozbudowane
29 lis 21:07
Eta:
Dumka, a czemu niby nie? skoro obliczasz pierwiastki np:
√61504=
też z użyciem kalkulatora .
29 lis 21:09
29 lis 21:11