.
ania: mam pytanie dla jkiach wartości parametru a , b reszta z dzielenia wielomianu w(x) przez
wielomian p(x) jest równa r(x) jesli
w(x)=x3+4x2+ax+5
p(x)=x2+3x+2
r(x)=−10x−1
29 lis 20:38
Mila: Nie widzę tam parametru "b".
29 lis 23:40
Artur_z_miasta_Neptuna:
zauważ, że:
W(x) = k(x)*P(x) + R(x) ... k(x) −− nieznany wielomian ktory nas nie interesuje
P(−1) = 0

więc:
W(−1) = 0 + R(−1) ... czyli ... masz jedno równanie
P(−2) = 0
więc:
W(−2) = 0 + R(−2) ... czyli ... masz drugie równanie (gdyby tam gdzieś 'b' jeszcze było do
wyliczenia)
układ dwóch rownań z dwoma niewiadomymi
29 lis 23:43