Prawdopodobieństwo
MOn: wśród n losów loterii jest 6 losów wygrywających. jaka musi być liczba losów, aby
| | 1 | |
prawdopodobieństwo tego, że zakupione 2 losy będą wygrywające, było równe |
| |
| | 3 | |
29 lis 20:26
pigor: ... np. tak :
| | 1 | | | | 1 | |
P(W)= |
| ⇔ |
| = |
| i 6 ≤ n∊ N ⇔ |
| | 3 | | | | 3 | |
| | | | 1 | | 15*2 | | 1 | |
⇔ |
| = |
| ⇔ |
| = |
| ⇔ |
| | | | 3 | | n(n−1) | | 3 | |
⇔ n(n−1)= 10*9 ⇔
n= 10 − szukana liczba losów . ...
29 lis 20:40
MOn: wygląda to jak czarna magia

jestem na podstawie i ciężko mi ogarnąć jak to zrobiłeś... ale
dzięki za pomoc!
29 lis 20:52
MOn: Rzucamy dwa razy kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania sumy oczek nie większej od
3 oraz innej liczby oczek w każdym rzucie...
29 lis 21:01