Dla jakiego parametru k pierwiastkiem równania 2x^2-x+k=0 jest - 3 ?
Tomek: Dla jakiego parametru k pierwiastkiem równania 2x2+x−k=0 jest − 3 ?
Nie mam pojęcia jak to rozwiązać pomocy !
29 lis 19:58
krystek: f(−3)=0 wstaw i wylicz k
29 lis 19:59
Bizon:
...podstaw za x ....−3
29 lis 19:59
Tomek: wyszło mi 18 ... ? za dużo chyba...
29 lis 20:04
krystek: To sprawdź czy przy tym k będziesz miał pierwiastek −3
29 lis 20:06
Tomek: dokładnie − 18 wyszło i nie wychodzi mi pierwiastek ... delta nie chce wyjść ... po przecinku
wychodzi
29 lis 20:08
krystek: 2*9+3+k=0 k=21
Zastanów się raz piszesz +k a potem −k
29 lis 20:14
krystek: k=−21
29 lis 20:14
Tomek: okej znalazłem błąd już mi dobrze wyszło dzięki za pomoc
29 lis 20:15