..
KRIS: wyznacz wszystkie wartosci parametru m, dla ktorych nierownosc x2log3m+2x−1<0 spelnia kazda
liczba rzeczywista
29 lis 19:42
KRIS: tutaj a=log3m i nie wiem co dalej zrobic
29 lis 19:45
KRIS:
29 lis 19:50
KRIS: pomoze ktos
29 lis 19:53
krystek: a<0 i Δ<0
29 lis 19:56
krystek: a<0 i Δ<0
29 lis 19:56
Bizon:
... dziedzina dla log3m
a potem ... skoro <0 ... to a<0 i Δ<0
29 lis 19:57
Eta:

m>0
i parabola będąca wykresem musi być ramionami skierowana do dołu
czyli a= log
3m <0 oraz Δ<0
log
3m <0 ⇔ m < 1 i m>0 ⇒ m€ (0,1)
| | 1 | | 1 | |
i Δ = 4+4log3m <0 ⇒ log3m < −1 ⇒ m< |
| i m>0 ⇒ m€(0, |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
i część wspólna obydwu warunków jest odpowiedzią do tego zadania
m€.........
29 lis 19:58
29 lis 20:05