prędkość czas kinematyka
mekon: Piłkę wyrzucono z powierzchni ziemi z pewną prędkością. Na wysokości 8m piłka miała prędkość
25m/s. Jaka będzie prędkość piłki w chwili uderzenia o ziemię.
Z zadaniu trzeba było obliczyć też czas miedzy tymi 8 metrami a maksymalną wysokość i wyszło
2,55s.
aby obliczyć prędkość na ziemi potrzebuję czasu od wyrzucenia piłki do tych 8 metrów.
Tak więc bym poprosił o ten czas
29 lis 19:16
mekon: odświeżam
29 lis 20:00
mekon: odświeżam
29 lis 20:20
mekon: odświeżam
29 lis 21:06
seba: v=s/t
v=25m/s
s=8m
a jak piłka spada to nabiera przyspieszenia ziemskiego czli g= 10m/s2
i podstawiasz do wzoru a=v/t
29 lis 21:11
seba: sorry 2s/a=t2 i z tego wyliczasz.
29 lis 21:21