?
Patryk: wykaż,że iloczyn czterech kolejnych liczb naturalnych zwiększony o 1 jest kwadratem liczby
naturalnej
n(n+1)(n+2)(n+3)+1
ale co dalej ?
29 lis 18:49
seba: A założenie

? jeżeli n=0 0 to liczba naturalna, to nic nie otrzymasz.
29 lis 18:51
Patryk: n≠0
29 lis 18:54
kubkow: to za mało..
29 lis 18:56
konrad: n∊N
29 lis 18:57
Patryk: każdy nawias ≠0 ?
29 lis 18:58
kubkow: ja bym napisał, że n∊N+
29 lis 18:58
Patryk: ok co dalej ?
29 lis 18:59
seba: musisz wymnożyć przez siebie koleno, na razie nie ma trudności, trzeba dupę ruszyć
29 lis 19:00
Eta:
Zauważ,że n(n+3) = (n+1)(n+2) −2
i teraz:
n(n +3)[n*(n+3)−2]+1= n2(n+3)2−2n(n+3) +1= [n(n+3)−1]2= (n2+3n−1)2 = k2 , k€N
c.n.u
29 lis 19:01
Ingham: = (n2+n)(n2 + 3n + 2n + 6) + 1 = (n2+n)(n2 + 5n + 6) + 1 = n4 + 5n3 + 6n2 + n3 + 5n2 +
6n + 1 = n4 + 6n3 + 11n2 + 6n + 1
n4 + 6n3 + 11n2 + 6n + 1 = (n4 + 6n3 + 9n2) + (2n2 + 6n) + 1 =
(n2+3n)2 + 2(n2 + 3n) + 1 = [(n2+3n) + 1]2
29 lis 19:02
seba: n(n
3+6n
2+11n+6+1/n) podpowiem podstaw za n=1 i zobaczysz
29 lis 19:02
kubkow: Czy k nie powinno należeć do N
+ ..
29 lis 19:06
Eta:
Popraw , bo zauważyłam chochlika:
powinno być
n(n+3)[n(n+3) +2]+1
stąd w ostatnim będzie (n2+3n +1)2
29 lis 19:06
Patryk: rozumiem ,ze to n2+3n +1 jest liczba naturalna
29 lis 19:08
Eta:
tak

bo nawet dla n=0 0
2+3*0+1=1 €N
29 lis 19:09
Patryk: dobra ale skąd mam wiedzieć ,ze to n2+3n +1 dla innych n∊N+ jest liczba naturalną ?
29 lis 19:11
SD:
29 lis 19:13
Patryk: ?
29 lis 19:15
Eta:
@
Patryka no nie ! o takie rzeczy pytasz?
29 lis 19:15
Ingham: jak masz samo dodawanie, naturalna2 + naturalna + 1 na pewno da naturalną
29 lis 19:16
Patryk: tak
29 lis 19:16
Eta:
29 lis 19:16
SD:
Odpowiedz sobie sam
czy jeśli n jest naturalna to 3n jest naturalna?
i tak dalej.
29 lis 19:16
Patryk: no tak ,macie racje
29 lis 19:18
Patryk: dzieki
29 lis 19:20