ciągi
adrian2001: w ciągu (an) drugi wyraz jest równy 7 ,a szósty17 .wyznacz pierwszy wyraz i różnice ciągu
29 lis 18:43
Mati_gg9225535:
a2=7
a6=17
a6=a2+4r
17=7+4r
r=...
a1 = a2−r
a1=...
29 lis 18:46
adrian2001: zrobiłem tak a2=7
a6=17
r=4
a1=?
a6=a2+4r
17=7+4r
17−7=4r
10=4r/4
r=104
r=212
29 lis 18:47
adrian2001: a2=a1+1r
7=a1+1*212
7−212=a1
412=a1
czy to dobrze zrobiłem czy coś jeszce mam policzyc niech ktoś mi powie
29 lis 18:50
kubkow:
no dobrze, ale jeszcze oblicz a1..
29 lis 18:52
kubkow: dobrze jest a1=4,5 r=2,5
29 lis 18:52
adrian2001: a 1 wyszłomi 4 12
29 lis 18:53
Mati_gg9225535: tak
29 lis 18:53
adrian2001: to juz wszystko zrobiiłem nic juz wiecej nie trzeba liczyć
29 lis 18:53
adrian2001: dzięki
29 lis 18:54