Wyznacz równania prostych
Callanthe: Punkty: A, B, C i D są kolejnymi wierzchołkami rombu. Wyznacz równania prostych, w których są
zawarte przekątne tego rombu.
A=(−1, −2)
B=(6, −1)
D=(−6, 3)
29 lis 18:32
Mati_gg9225535:

|AB|=|BC|=|CD|=DA|
z tych zależności wyznacz wspolrzedne wierzchołka C
29 lis 18:42
Mati_gg9225535: ewentualnie wyznacz prostą BD a następnie prostą prostopadłą do BD przechodzącą przez punkt A
29 lis 18:43
Mati_gg9225535: lepiej 2 sposob
29 lis 18:44
Callanthe: Ale mi wychodzi a z prostopadłej BD = 0 cały czas. I nie wiem co dalej.
29 lis 18:58
Callanthe: Czy ktoś mógłby mi to obliczyć, a nie mówić jak mam zrobić, bo ja wiem jak mam zrobić tylko nie
chce wyjść mi wynik prawidłowy. Chcę zobaczyć gdzie robię błąd.
29 lis 19:23
Mila:

A=(−1, −2) B=(6, −1) D=(−6, 3)
prosta BD: y=ax+b
−1=6a+b
3=−6a+b dodaję stronami
| | 1 | |
2b=2 ;b=1 ; −1=6a+1⇔6a=−2 ⇔a=− |
| |
| | 3 | |
Przekątne są prostopadłe i dzielą się na połowy.
Prosta AS: AS⊥BD ⇔a=3 i A∊prostej AS
y=3x+b ⇔−2=3*(−1)+b⇔b=1
y=3x+1
29 lis 20:49