pole powierzchni stożka
Ghost: Trójkąt prostokątny o obwodzie 24 i przeciwprostokątnej 10, obraca się wokół niej. Oblicz
pole powierzchni całkowitej otrzymanej bryły.
29 lis 18:26
kkj:
11 gru 14:30
Janek191:
x , y, z − długości boków trójkąta prostokątnego; x < y < z
Mamy
x + y + z = 24
z = 10
x2 + y2 = z2
−−−−−−−−
x + y + 10 = 24 ⇒ x + y = 14 ⇒ y = 14 − x
x2 + (14 − x)2 = 102
x2 + 196 − 28 x + x2 − 100 = 0
2 x2 − 28 x + 96 = 0 / : 2
x2 − 14 x + 48 = 0
( x − 8)*( x − 6) = 0
x = 8 lub x = 6
więc
y = 6 lub y = 8
P = 0,5 x*y = 0,5*8*6 = 24
oraz
P = 0,5 z *r = 0,5*10*r = 5 r
5 r = 24
r = 4,8
−−−−−−−−
Pc = π r*x + π r*y = π r*( x + y) = π*4,8*14 = 67,2 π
=========================================
11 gru 16:36