wielomiany, pierwiastki zespolone
nemesis: jak zrobić to zadanie? :
Niech b i c będą liczbami rzeczywistymi i niech w(z) = z4 + bz2 + c.
(a) Pokaż, że jeśli liczba zespolona z1 jest pierwiastkiem wielomianu w(z), to jego
pierwiastkami są też liczby z2 = −z1 oraz z3 = ¯z1 (sprzężona). Czemu musi być równy
czwarty pierwiastek?
(b) Niech liczby rzeczywiste b oraz c będą takie, że z1 = 2 + 2i jest pierwiastkiem wielomianu
w(z). Korzystając z poprzedniego podpunktu wyznacz wszystkie pierwiastki wielomianu w(z) i
rozłóż wielomian w(z) na iloczyn rzeczywistych wielomianów nierozkładalnych. Nie wyznaczaj b i
c.
29 lis 18:11