W graniastoslupie prawidlowym czworokatnym przekatna gr. jest nachylona do plasz
dawid320: W graniastoslupie prawidłowym czworokątnym przekątna gr. jest nachylona do płaszczyzny podstawy
pod kątem 30 stopni. Oblicz V i PC jeżeli krawędź podstawy ma 6.
Uczę się właśnie graniastosłupów i nie mogę tego zadania rozwiązać. Mam je rozwiązane w
zeszycie, ale wgl nie wiem skąd dane wzory się wzieły, jeśli ktoś by mógł − bardzo prosiłbym o
jasne rozwiązanie z podanymi wszystkimi wzorami, co z czego się wzieło. Pozdrawiam.
29 lis 18:05
dero2005:

Oznaczenia:
a = 6 → krawędź podstawy
d → przekątna podstawy
D → przekątna graniastosłupa
h → wysokość graniastosłupa
obliczamy przekątną podstawy d
korzystamy z twierdzenia Pitagorasa
a
2 + a
2 = d
2
2a
2 = d
2
d =
√2a2 = a
√2 = 6
√2
obliczamy wysokość h (korzystamy z funkcji tangens)
| | d√3 | | 6√2*√3 | |
h = |
| = |
| = 2√6 |
| | 3 | | 3 | |
obliczamy powierzchnię całkowitą jako sumę dwóch podstaw i czterech ścian bocznych
P
c = 2*a
2 + 4*a*h = 2*6
2 + 4*6*2
√6 = 72 + 48
√6 = 24(3 + 2
√6)
obliczamy objątość jako iloczyn pola podstawy i wysokości
V = a
2*h = 6
2*2
√6 = 72
√6
29 lis 19:53