Funkcja liniowa
Mariusz: Potrzebuje pomocy. Uczę się do matury.
Funkcja liniowa
Mariusz: Wyznacz dziedzinę i miejsca zerowe funkcji
a) f(x) =
√3−x − 3
√x+1
| | 1 | | 1 | |
b) f(x) = |
| − |
| |
| | √x2−4√2+8 | | 2√2 | |
29 lis 18:01
Artur_z_miasta_Neptuna:
odpowiedz sobie na pytanie:
kiedy takie wyrażenie 'nie ma sensu'

<−−− to te 'x'sy nie należą do dziedziny funkcji
czy i kiedy to wyrażenie (ta funkcja) =0

dla jakich 'x'

<−−− no to masz miejsca zerowe
29 lis 18:02
Mariusz: Dziedzinę umiem wyznaczyć, ale nie umiem obliczyć pierwszego przykładu.

Czy mam tą stronę
przyrównaną zeru podnieść do kwadratu?
29 lis 18:05
Artur_z_miasta_Neptuna:
jak najbardziej możesz tak uczynić ... ale nie musisz
√3−x − 3√x+1 = 0
√3−x = 3√x+1
ooo i teraz 2 podnosisz
29 lis 18:06
Mariusz: Dziękuję za informacje.
29 lis 18:09
Mariusz: Dziękuję za informacje.
29 lis 18:10