pomocy
Lizzie: zastosowanie reguły de L`Hospitala... Oblicz
x→0
29 lis 17:54
Artur_z_miasta_Neptuna:
reguła d'Hostpitala

okey
| sin5x | | sin5x * cos4x | |
| = |
| = H =  |
| tg4x | | sin4x | |
29 lis 17:56
Lizzie: a co mam zrobic z licznkiem?
29 lis 18:02
Artur_z_miasta_Neptuna: nic ... reguła d'hostpilata polega na liczeniu pochodnej licznika i pochodnej mianownika ... do
dzieła
29 lis 18:03
Lizzie: | | cos5x * 5 * cos4x − sin4x * 4 * sin5x | |
= |
| = i co dalej |
| | cos5x | |
29 lis 18:09
Artur_z_miasta_Neptuna:
i dalej już nie masz symbolu nieoznaczonego
tylko coś źle policzone zostały te pochodne −−− pochodna z mianownika na pewno nie jest cos5x
29 lis 18:10
Lizzie: cos5x* 5?
29 lis 18:12
Artur_z_miasta_Neptuna:
przeciez tam jest sin
4x więc skąd to 5
29 lis 18:12
Lizzie: sorry cos4x * 4
29 lis 18:12
Artur_z_miasta_Neptuna:
oooo i teraz jest dobrze
brak symbolu nieoznaczonego i granica wychodzi poprawnie
29 lis 18:13
Lizzie: a jak zbadac ile granica będzie wynosic dla cos5x?
29 lis 18:14
Artur_z_miasta_Neptuna:
a ile wynosi cos 0
29 lis 18:14
Lizzie: 1
29 lis 18:16
Lizzie: ok już teraz wiem jak liczyc
29 lis 18:16
Lizzie: zaraz napisze wynik to zobaczysz czy dobrze.
29 lis 18:16
29 lis 18:17
Artur_z_miasta_Neptuna:
okey
| | sin (ax) | |
sama możesz sprawdzić ... pamiętasz może taki wzór limx−>0 |
| = 1  |
| | ax | |
przy okazji d'hospitala możesz to wykazać
29 lis 18:18
Artur_z_miasta_Neptuna:
dokładnie tyle powinno wyjść
29 lis 18:18
Lizzie: tak pamiętam

ok dziękuje za pomoc
29 lis 18:19