rozwiąż równania trygonometryczne
firanka2: jak dobrać się do tego przykładu?
cos22x + 4cos2x = 2
29 lis 17:46
Mati_gg9225535: cos
22x = cos2x * cos2x = (1−2sin
2x)*(1−sin
2x)
nie znam sie ale może można tak ?
(1−2sin
2x)*(1−2sin
2x) + 4(1−sin
2x) = 2
sin
2x=t
(1−2t)
2 + 4(1−t)=2
1−4t+4t
2 + 4 − 4t − 2 = 0
4t
2 − 8t + 3 = 0
Δ = 64−48=16
√Δ=4
| | 1 | | 3 | |
sin2x = |
| v sin2x = |
| |
| | 2 | | 2 | |
29 lis 17:57
Mati_gg9225535: | | √2 | | √2 | | √6 | | √6 | |
sinx = |
| v sinx = − |
| v sinx= |
| v sinx= − |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
29 lis 17:58
firanka2: aaa już wiem gdzie był błąd : ))) dzięki
29 lis 18:00
Mati_gg9225535: ja nie recze za to rozwiazanie

jeszcze równań trygonometrycznych nie miałem wiec niech ktos
potwierdzi na wszelki wypadek
29 lis 18:01