6 zadan na sprawdzian - bryły obrotowe.
Kuba: 1.Powierzchnia boczna walca jest prostokątem o przkątnej 5 pierwiastka z 3 i kącie miedzy nią a
bokiem odpowiadającym wysokości walca równym 60 stopni. Oblicz objętośc walca.
2. .Trójkąt prostokątny o obwodzie 24 i przeciwprostokątnej 10, obraca się wokół niej. Oblicz
pole powierzni całkowitej otrzymanej bryły.
3. Ile kropel wody w kształcie kuli o średnicy 4mm zmieści się w kieliszku w kształcie stożka o
obwodzie podstawy równym 6picm i wysokosci 3 cm
4. Ile kieliszków w kształcie stożka o obwodzie podstawy 8πcm i wysokości 5cm zapełni szklankę
w kształcie walca o średnicy podstawy 14cm i wysokości 1,2dm
5. Powierzchnia boczna walca jest prostokątem o przekątnej 8 pierwiastka z 3 która tworzy z
bokiem nieodpowiadającym wysokości walca kąt 30 stopni.
6. Trójkąt prostokątny o obwodzie 36 i przeciwprostokątnej 15 obraca się wokół niej. Oblicz
objętość otrzymanej bryły
29 lis 17:26
dero2005:

d = 5
√3
| | 1125√3 | |
V = πr2*h = (154π)2*52√3 = |
| |
| | 32π2 | |
29 lis 20:10
dero2005:

zad 2
c = 10
układamy układ równań
a+b+10 = 24
a
2 + b
2 = 10
2 założenie a>0, b>0
po wyliczeniu
a = 6 b = 8 wersja czarna
a = 8 b = 6 wersja niebieska
dla obydwu wersji pole powierzchni całkowitej jest takie samo i wynosi
| | a*b | |
Pc = πr(a+b) = gdzie r = |
| = 4,8 |
| | c | |
29 lis 20:28
dero2005:
zad 3
objętość kropli wody
| | 4 | | 4 | | 32 | |
Vw = |
| πr3 = |
| π*23 = |
| π mm3 |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
promień kieliszka
2πr = O = 6π
r = 3 cm
objętość kieliszka
| | πr2*h | | π*32*3 | |
Vk = |
| = |
| = 9π cm3 = 9000π mm3 |
| | 3 | | 3 | |
| Vk | | 9000π | | 3 | |
| = |
| = 843 |
| kropli |
| Vw | | | | 4 | |
29 lis 20:37
dero2005:
zad 4
obwód kieliszka
O = 8π cm = 2πr
promień kieliszka
objętość kieliszka
| | πr2*h | | π*42*5 | | 80π | |
Vk = |
| = |
| = |
| cm3 |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
objętość szklanki
| | πd2 | | π*142 | |
Vs = |
| *h = |
| *12 = 588π cm3 |
| | 4 | | 4 | |
| Vs | | 588π | |
| = |
| = 22,05 kieliszków zapełni szklankę |
| Vk | | | |
29 lis 20:47
dero2005:

c = 15
układ równań
a+b+15 = 36
a
2 + b
2 = 15
2
po rozwiązaniu
a = 12 b = 9
lub
a = 9 b = 12
29 lis 21:05