...
Ritka: Wskaż równanie okręgu symetrycznego do okregu opisanego równaniem x2+y2−2x−4y+1=0
A. (x−1)2+(y−2)2=4
B (x−1)2+(y+2)2=4
C (x+1)2+(y+1)2=4
D (x+1)2+(y−1)2=4
Niby rozwiązałam i mi wyszło A ale nie wiem czy dobrze?
29 lis 17:16
aniabb: A to jest dany okrąg więc chyba chodzi o B bo jest symetryczny do A wzg OX
29 lis 17:23
Ritka: Obl tak:
równanie okregu (x−a)2+(y−b)2=r2
a ten drugi wzó to jest x2+y2−2ax−2by+c=0 gdy r2=a2+b2−c>0
i z tego wzoru z zad wychodzi ze a=1 b=2 c=1 a r2=4 i potem podstawiłam
29 lis 17:28