Permutacje
Nienor: Do sprawdzenia:
Znajdź permutację f◯g, g◯f, f
2 i f
−1 oraz określ ich parzystość, jeżeli
| | | 1 2 3 4 5 6 7 | | | 3 1 5 7 2 4 6 | |
| | | 1 2 3 4 5 6 7 | | | 1 4 3 6 5 2 7 | |
| |
f= | i g= |
|
| | | |
| | | 1 2 3 4 5 6 7 | | | 3 1 5 7 4 6 2 | |
| |
f◯g= | =(1,3,5,4,7,2)=(1,2)(1,7)(1,4)(1,5)(1,3) nieparzysta
|
| | |
| | | 1 2 3 4 5 6 7 | | | 3 7 5 4 2 1 6 | |
| |
g◯f= | =(1,3,5,2,7,6)=(1,6)(1,7)(1,2)(1,5)(1,3) nieparzysta
|
| | |
| | | 1 2 3 4 5 6 7 | | | 5 3 2 6 1 7 4 | |
| |
f2= | =(1,5)(2,3)(4,6,7)=(1,5)(2,3)(4,7)(4,6) parzysta
|
| | |
| | | 3 1 5 7 2 4 6 | | | 1 2 3 4 5 6 7 | |
| | | 1 2 3 4 5 6 7 | | | 2 5 1 6 3 7 4 | |
| |
f−1= | = |
|
| | | |
=(1,2,5,3)(4,6,7)=(1,3)(1,5)(1,2)(4,7)(4,6) nieparzysta
No i mógłby ktoś wytłumaczyć, podać książkę/stronę gdzie jest to wytłumaczone

Bo ja to
zrobiłam tak na czuja, z tego co było na wykładzie