logarytmy
asdf: log
4(x + 12) * log
x2 =1
| 1 | | 1 | |
| log2(x + 12) * |
| = 1 |
| 2 | | log2x | |
log
2(x + 12)
1/2 * log
2x
−1 = log
22
dobrze? (lub co dalej − opuscic logarytmy?)
29 lis 17:01
Artur z miasta Neptuna:
To −1 sugeruje jakby to x byl do tej potegi a nie logarytm ... co jes bledem
29 lis 17:07
asdf: racja, ale co dalej? ( w zeszycie mam z tym nawiasem)
29 lis 17:08
Artur z miasta Neptuna:
Po drugiej linijce .... Mnozysz obustrpnnie prze log2 x ... i co otrzymujesz ?
29 lis 17:08
asdf: nie czaje
29 lis 17:11
aniabb: log2(x + 12)1/2 = log22
29 lis 17:13
aniabb: log2(x + 12)1/2 = log2x tak miało być
29 lis 17:14
asdf: log2(x + 12)1/2 = log22*log2x
29 lis 17:14
aniabb: ale jedynki nie zamieniaj
29 lis 17:15
Artur_z_miasta_Neptuna: asdf ... patrz co napisala Ania ... oto mi chodziło
29 lis 17:15
asdf: (x + 12)1/2 = x /2
x2 + 12x + 144 = x2
x = −12?
a dziedzina to x ∊ (0;1)(1;∞)?
29 lis 17:16
Artur_z_miasta_Neptuna:
wniosek
29 lis 17:17
asdf: brak rozwiązań
29 lis 17:18
Artur_z_miasta_Neptuna:
błąd masz
x2+24x+144 = x2
29 lis 17:19
asdf: ok, ale i tak nie ma rozwiązań
29 lis 17:20
Artur_z_miasta_Neptuna:
kurdę
przedewszystkim
(x+12)
1/2 podnies do kwadratu to co dostaniesz
29 lis 17:20
asdf: .....no tak...ok już zrobiłem.
D: (0;inf)
log
x(5x
2) * log
25x = 1
(log
x5 + 2)*log
25x = 1
2log
25x + log
5x − 1 = 0
t = log
5x
2t
2 + t − 1 = 0
Δ = 9
t
2 = (−1 + 3)/2 = 1
(log
5x − 1)(log
5x + 2) = 0
log
5x = 1, x = 5
log
5x = −2, x = 1/25
dobrze?
29 lis 17:26
Artur_z_miasta_Neptuna:
a) źle dziedzina

b) absolutnie nie rozumiem przejścia do drugiej linijki (nie patrzę na to by obliczać w
pamięci)
c) tym bardziej do trzeciej linijki
29 lis 17:30
Kejt: a mówiłeś, że sobie robisz przerwę..ładnie to tak kłamczuszyć?
29 lis 17:31
asdf: a) D : (0;1)(1;
∞)
b) (log
x(5x
2) * log
25x = 1
(log
x(5 * x
2) * log
25x = 1
(log
x5 + log
xx
2) * log
25x = 1
(log
x5 + 2) * log
25x = 1
log
25x * log
x5 + 2log
25x = 1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 1 | |
log25x * |
| + 2log25x = 1 (kwadrat się skróci z log5x) |
| | log5x | |
log
5x + 2log
25x = 1
dalej już napisałem
29 lis 17:34
asdf: @Kejt, zaraz zmykam

tylko ten przykład
29 lis 17:35
Kejt: no dobra..niech Ci będzie
29 lis 17:35
Artur_z_miasta_Neptuna:
ooo ... i teraz przynajmniej wszystko wiadomo ... i sprawdzający też wie skąd to wziąłeś ... a
przyokazji wiem (nie licząc) że sie nie walnąłeś
29 lis 17:36
asdf:
x (logx + 7)/4 = 10
log10x + 1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | logxx | | 1 | |
logx = |
| = |
| |
| | logx10 | | logx10 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 1 | |
x(logx10)−1 + 7)/4 = |
| + x7/4 |
| | 40 | |
dobrze?
29 lis 17:42
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie
| | 1 | |
x(logx10)−1)/4 = (x−logx10)1/4 = ( |
| )1/4 = 0.11/4 = 4√0.1 |
| | xlogx10 | |
29 lis 17:47
asdf: To jak coś jest przez 4 to mnożę * 1/4 i to jest mniej więcej takie coś:
xa/n = xa * 1/n = n√xa?
29 lis 17:55
Artur_z_miasta_Neptuna: tak dokładnie tak to działa przy potęgach
29 lis 17:56
asdf: albo korzystając ze wzoru:
a
logax = x, więc:
| | 1 | |
x(logx10)−1)/4 = x(logx10)−1) * 1/4) = ({ |
| )1/4 |
| | 10 | |
29 lis 17:59
Artur_z_miasta_Neptuna:
= ....
29 lis 17:59
29 lis 18:00
Artur_z_miasta_Neptuna:
proponuję zapisać to jako 10a
tak samo jak prawą stronę
29 lis 18:00
asdf: =
4√1/10 sorry
29 lis 18:00
asdf: 10−1/4?
29 lis 18:00
asdf:
3
logx = 3
−3
log
x = −3
x = 10
−3?
29 lis 18:02
asdf: log1/4 |x − 3| < −2
x − 3 ≠ 0
x ≠ 3
log1/4 x − 3 < log1/416 ( tutaj opuszczając moduł trzeba zmienić znak tak?)
29 lis 18:03
Artur_z_miasta_Neptuna:
co to jest log
x
29 lis 18:03
Artur_z_miasta_Neptuna:
trzeba zmienić znak bo log
ax dla a∊(0;1) jest funkcją MALEJĄCĄ
29 lis 18:04
asdf: Przepraszam, znowu niezrozumiale przedstawiłem swoje myśli..
log1/4|x − 3| < −2
log1/4|x − 3| < log1/416 Chodzi mi o tą wartość bezwzględną, czy opuszczając jej
moduł trzeba zmienić znak
29 lis 18:09
Kejt: Ahoj Arturze, tak w ogóle
29 lis 18:10
Artur_z_miasta_Neptuna: ahoj Kejt
asdf ... najpierw pozbądź się logarytmow (przestawiając znak)
a później liczysz jak zwyczajną nierówność z wartością bezwzględną
29 lis 18:12
asdf: |x − 3| > 16
x − 3 > 16 oraz x − 3 < −16
x > 13 oraz x < − 13
29 lis 18:17
asdf:
| | 3 | | 4 | | 4 | |
( |
| )x −1 * ( |
| )1/x = |
| |
| | 4 | | 3 | | 16 | |
x ≠ 0
| | 4 | | 4 | | 1 | |
( |
| )1 − x * ( |
| )1/x = |
| |
| | 3 | | 3 | | 4 | |
| | 4 | | 1 | |
( |
| )(1 − x + 1/x) = |
| |
| | 3 | | 4 | |
jak dalej?
29 lis 18:23
Artur_z_miasta_Neptuna: nie oraz tylko LUB
29 lis 18:24
asdf: ok, a to drugie?
29 lis 18:31
asdf: Przedwczoraj Eta mi podała wzór:
Obliczyć:
log
√2/48
√2/4 = 2
1/2 : 2
2 = 2
1/2 −2 = 2
−3/2
8 = 2
3
| 3 | | 3 | | −2 | |
| = |
| * |
| = −2, dobrze? |
| | 1 | | 3 | |
29 lis 18:35
asdf:
2logx + log(6 − x
2) = 0
6 − x
2 > 0
x
2 − 6 < 0
|x| <
√6
x <
√6
x > −
√6
D: x ∊ (−
√6;
√6)
logx
2 + log(6 − x
2) = log1
log[x
2(6 − x
2)] = log1
−x
4 + 6x
2 − 1 = 0 (już jedynke przerzucilem na drugą stronę)
x
2 = t, ≥ 0
−t
2 + 6t − 1 = 0
Δ = 36 − 4 = 32
√Δ = 4
√2
| | −6 − 4√2 | |
t1 = |
| = 3 + 2√2 > 0 |
| | −2 | |
| | −6 + 4√2 | |
t2 = |
| = 3 − 2√2 > 0 |
| | −2 | |
x
2 = 3 + 2
√2 LUB x
2 = 3 − 2
√2
x
2 3 ± 2
√2 = (1 ±
√2)
2
x = 1 + √2 LUB
x = 1 − √2
dobrze?
29 lis 19:00
asdf:
29 lis 19:31