kinematyka prędkość
mijaon: Samochód wyrusza ze skrzyżowania z przyszpieszeniem a=1,8 m/s2. W tej samej chwili mija go
rowerzysta jadący ze stałą prędkością 5 m/s. Z jakiej odległości od skrzyżowania samochód
dogoni rowerzystę? Jaką wtedy będzie miał prędkość?
wyniki:
27,8m
10m/s
29 lis 16:42
Saizou : s
s=s
r
0,9t
2−5t=0
t(0,9t−5)=0
0,9t=5
t≈5,556s
Vk≈10 m/s
s=5*5,556≈27,8 m
29 lis 16:55
mijaon: Dziękuje
29 lis 16:58
mijaon: co się stało z tym "t" przed nawiasem w tym miejscu:
t(0,9t−5)=0
0,9t=5
?
29 lis 17:02
Saizou : a czy czas może być równy 0, żeby zaistniał ruch
29 lis 17:15
mijaon: aha w taki sposób myślisz

ok dzięki
29 lis 17:38