zadania maturalne
gość: 1.Liczba 133 jest o 5% mniejsza od liczby?
2. Jeśli zbiorem rozwiązań nierówności (x+4)(2x+m)≤0 jest przedział <−4;3), to ile wynosi m?
3. Jeśli sin(90−α)=3/5 oraz kąt α jest ostry, to cos α jest równy?
29 lis 16:36
pigor: ... np. tak :
1)
133= 95%x ⇔ 95x=13300 ⇒
x= 140 ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2) czy na pewno tam masz przedział przy trójce otwarty <4;3)

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
3) cosα= sin(90−α)=
35 . ...
29 lis 16:46
pigor: ... w 2) dałbym
m2= −3 ⇔
m=−6 . ...
29 lis 16:50
gość: pomyłka− przedział jest obustronnie zamknięty
29 lis 16:51