f odwrotna
ada: wyznacz funkcje odwrotna f(x)=x2−2X
29 lis 16:14
ada: pomoze ktos?
29 lis 16:27
PW: Takie zwierzę nie istnieje. Funkcja odwrotna może być widziana dla funkcji różnowartościowej, a
ta nie jest. Kombinuj dalej.
29 lis 16:35
ada: w przedziale<1,+∞) chyba jest i w takim przedziale trzeba napisac odwrotną
29 lis 18:24
konrad: w dwóch właściwie jest
∊(−∞,1> i x∊<1,∞)
29 lis 18:34
ada: to jak ja wyznaczyc?
29 lis 19:13
ada: pomoz ktos?
29 lis 19:23
ada: jakas wskazowja bo wogole nie wiem jak to zrobic
29 lis 19:38
krystek: Funkcja odwrotna istnieje dla f różnowartościowej Konrad Tobie napisał.
29 lis 19:41
ada: y=x−√2x
29 lis 19:41
ada: ale w tych przedzialach jest roznowartosciowa to wtedy mozna utwożyc odwrotna i jak to zrobic?
29 lis 19:42
ada: widze ze nie ma chetnych do pomocy
29 lis 20:00
konrad: trzeba doprowadzić funkcję do postaci x=..
29 lis 20:02
krystek: Doprowadź ją do postaci kanonicznej
29 lis 20:02
krystek: Konrad , masz x2 i x
29 lis 20:03
krystek: y=1(x−p)2+q
29 lis 20:03
ada: y=(x−2)+x? to postac kanoniczna?
29 lis 20:04
krystek: | | −b | | −Δ | |
Napisałam Tobie , p= |
| q= |
| |
| | 2a | | 4a | |
29 lis 20:05
konrad:
y=x
2−2x
x
2−2x−y=0
Δ=(−2)
2−4*1*(−y)
Δ=4+4y
√Δ=
√4+4y=
√4(1+y)=2
√1+y
f
−1(x)=1±
√1+x
29 lis 20:06
ada: to bardzo skomplikowane jak na moj umysl... ale dziekuje
29 lis 20:07
krystek: | | 2 | | 4 | |
p= |
| q= |
| stąd postać kanoniczna |
| | 2 | | 4 | |
y=(x−1)
2+1
I teraz wyznaczasz x: to (x−1)
2=y−1
x=
√y−1+1
29 lis 20:12