uzasadnij że liczba k jest całkowit
aaa: uzasadnij że liczba k jest całkowita , to liczba k3 − k jest iloczynem trzech kolejnych liczb
całkowitych.
ja rozbijam to na:
k(k2 − 1) = k(k − √1)(k + √1)
czy to jest dobrze? i co dalej...
29 lis 15:57
Saizou : √1=1

zatem jest to iloczyn trzech kolejnych liczb całkowitych
29 lis 15:58
aniabb: √1=1
k w środek między nawiasy i widać że to 3 kolejne
29 lis 15:59
aaa: a jakieś wytłumaczenie do tego...jakiś wniosek?
bo moja nauczycielka tego czasami oczekuje...więc czy to jej wystarczy ?
29 lis 16:00
Saizou : gdybyś miał wykazać że coś takiego jest podzielne przez 6 to musiał byś napisać komentarz, a
tak nie musisz nic pisać
29 lis 16:02
aaa: aha no ok dzieki
29 lis 16:03