?
olka: Rozwiąż nierownosc
m2 − 16 > 0
29 lis 15:45
olka: sorki m2 − 2> 0
29 lis 15:45
Saizou : m2−2>0
(m−√2)(m+√2)>0
dalej dasz radę
29 lis 15:47
O.: skorzystaj z (a−b)(a+b)=a
2−b
2
29 lis 15:47
kubkow:
m2 − 2> 0
(m−√2)(m+√2)>0
m∊(−∞;−√2)∪(√2;+∞)
29 lis 15:48
O.: no wlasnie
29 lis 15:48
Saizou : albo
m2>2 / √
lml>√2
m>√2 lub m<−√2
zatem m∊(−∞:−√2) U (√2:+∞)
29 lis 15:49
gomol:

(m − 1) ( m + 1 ) = 0
m = 1 U m = − 1
m∊ (−1; 1)
29 lis 15:57
olka: a to 5m2 − 12> 0
29 lis 16:38
29 lis 16:42
Saizou : | | 2√15 | |
znaczy się ten drugi m<− |
| |
| | 5 | |
29 lis 16:42
olka: m2 +2 > 0 to wtedy jak?
29 lis 16:45
Patryk: m∊R
29 lis 16:46
olka: dla jakich wartosci parametru m rownanie ma dwa rozne rozwiazania rzeczywiste ujemne:
a) x2 + mx − m + 3 = 0
b) x2 − 2mx + m2 − 3m = 0
29 lis 16:54
Ingham: { a ≠ 0
{ Δ > 0
{ x1*x2 < 0 (tutaj wzory Viete'a)
29 lis 16:55
olka: x2 + mx − m + 3 = 0
o to chodzi najbardziej probuje i ciagle wychodza mi glupoty
29 lis 16:58
olka: i jeszcze chyba x1 + x2 < 0
a x1 * x2 to chyba musi byc > 0
bo dwa minusypomnozone daja plus tak mi sie wydaje
29 lis 16:59
olka: no i z delty wychodza mi jakies glupoty
29 lis 17:00