Wyznacz iloczyn i sume uogólnioną A_t={(x,y)∊R^2:x^2<t^2*y^2} t∊R. Prosiłabym o
aqlec: Wyznacz iloczyn i sume uogólnioną At={(x,y)∊R2:x2<t2*y2} t∊R.
Prosiłabym o wytłumaczenie, umiem robić takie przykłądy jezeli wystepuje tylko x, a tutaj nie
umiem sobie poradzić
29 lis 15:39
aqlec:
29 lis 16:10
aqlec:
29 lis 17:58
aqlec:
29 lis 18:53
Trivial:
Zbiór At zawiera wszystkie punkty (x,y), które spełniają warunek x2 < t2y2.
1. A0 = ∅, gdyż dla t = 0 mamy x2 < 0.
2. A−t = At, gdyż znak parametru t nie wpływa na wartość warunku.
3. At ⊂ At+h (h>0), gdyż jeżeli x2 < t2y2 to tym bardziej x2 < (t+h)2y2
Z wniosków tych mamy:
∩t∊R At = A0 ∩ (∩t∊R,t≠0 At) = ∅ ∩ (∩t∊R,t≠0 At) = ∅.
∪t∊R At = ∪t>0 At = limt→∞ At = R2 − {(x,0): x∊R}.
29 lis 18:55
Trivial: W punkcie 3. zapomniałem jeszcze dołożyć t>0.
29 lis 18:56
aqlec: Dziękuję bardzo!
29 lis 19:26