wycieczka rowerowa
Anka: Witam.Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania..kompletnie nie wiem co mam robić
Na wycieczce rowerowej o długości 20 km pierwsze 10 km przejechałeś ze średnią prędkością 16
km/h. Jaką prędkość należy utrzymywać w trakcie pokonywania następnych 10 km, aby średnia
prędkość na całej trasie wyniosła a) 8 km/h? b) 24 km/h? c) Czy jest możliwe osiągnięcie
średniej prędkości 32 km/h na całej trasie?
29 lis 15:32
Landrynka: Na wycieczce rowerowej o długości 20 km pierwsze 10 km przejechałeś ze średnią prędkością 16
km/h:
v=s/t
s=10km
v=16km/h
t1=s/v=0.625h
a) v=8km/h
s=20km
ta=t1+t2=20/8=2.5
t2=2.5−0.625=1.875h
czyli te drugie 10 km przejechaliśmy w 1.875h:
v=s/t=10/1.875=5.(3)km/h
29 lis 15:45
pigor: ... widzę to tak : niech [c[x=?] szukana prędkość średnia,
to t=
sv , a wtedy :
a)
1016+
10x=
208 ⇔
116+1{x}= u{2
8 ⇔
⇔
1x=
316 ⇔ [c[x= 5,(3}km/h ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
b)
1016+
10x=
2024 ⇔
116+
1x=
112 ⇔
⇔
1x=
148 ⇔
x= 48 km/h − jak na rower to niezła prędkość ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
c)
1016+
10x=
2032 ⇔
116+
1x=
232 ⇔
⇔
116+
1x=
116 ⇔
1x= 0 , więc x
nie jest możliwa 
. ...
29 lis 15:56
Saizou : | | s | |
a dla poszczególnych odcinków czas możemy wyrazić jako t= |
| |
| | V | |
zatem
a)
| | 20 | |
8= |
| i wystarczy wyznaczyć V |
| | | |
b) analogicznie
c) rozważmy hipotetycznie
29 lis 15:57