Udowodnij, że (ciągi)
zombi: Udowodnij, że jeżeli drugi wyraz ciągu arytmetycznego jest średnią geometryczną wyrazu
pierwszego i czwartego, to wyraz szósty jest średnią geometryczną wyrazu czwartego i
dziewiątego.
założenie: a2=√a1a4
teza: a6=√a4a9
Przekształcam sobie założenie:
a2=√a1a4
a1+r=√a1(a1+3r) / 2
a12+2a1r+r2=a12+3a1r
r2−a1r=0
r(r−a1)=0
I z tego tak jakby dostaje dwa przypadki r=0 v r=a1
Io r=0, zatem an=a1
P=√a1a4=√a12=a1=a6=L
IIo r=a1, zatem an=n*a1
P=√a1a4=√4a1*9a1=√36a12=6a1=a6=L
pytanie czy może to tak wyglądać? bo nie mam innych pomysłów
29 lis 15:32
zombi: Podbijam z nawiązką:
| | 1+√5 | |
Wykaż, że jeżeli ilorazem ciągu geometrycznego (an) jest q= |
| , to każdy wyraz ciągu |
| | 2 | |
oprócz wyrazu pierwszego i ostatniego jest równy różnicy wyrazu następującego po nim i wyrazu
go poprzedzającego.
a
n=a
n+1−a
n−1
| | 1 | | 1+√5 | | 2 | |
P=an+1−an−1=a1qn−1(q− |
| )=a1qn−1( |
| − |
| |
| | q | | 2 | | 1+√5 | |
| | 1+√5 | |
)=a1qn−1( |
| )=an=L |
| | 1+√5 | |
29 lis 16:06
zombi: Podbijam
29 lis 16:52
zombi: Znowu...
29 lis 17:15