graniastoslup
kasztan: oblicz pole powierzchni calkowitej i objetosc szescianu ktorego przekatna jest o 2 dluzsza od
jego krawedzi
29 lis 15:29
Ajtek:

D=a+2
d=a
√2
a>0
D
2=a
2+d
2 ⇒ wyliczysz a
V=a
3
29 lis 15:53
Mila: d=a+2 z treści zadania
d=a
√3 z wzoru na przekątną sześcianu
a
√3=a+2
a
√3−a=2
a(
√3−1)=2
| | 2 | | 2 | | √3+1 | |
a= |
| = |
| * |
| |
| | √3−1 | | √3−1 | | √3+1 | |
V=a
3=a
2 *a tak będzie łatwiej
29 lis 16:02
Ajtek:
No fakt

Cześć
Mila
29 lis 16:06
Mila: Witam Cię Ajtku.
29 lis 16:10