Całka
O.: Oblicz calke ∫ arccosx dx.
Nie wiem jak zaczac znow..
29 lis 15:16
Trivial: Części.
29 lis 15:18
O.: .... = ∫(x)/ arccosx dx = xarccosx − ∫ x (arccosx)/ dx =... czy dobrze kombinuje?
29 lis 15:24
O.: | | −1 | |
i dalej xarccos − x * ( |
| ) dx=... ale dalej sie konczy wena  |
| | √1−x2 | |
29 lis 15:30
Krzysiek: dalej podstawienie:
t=1−x2
29 lis 16:23
O.: Podstawilam ale "bardzo srednio" mi to idzie... wyszlo mi dt= −2x*dx . czy jest ok?
1 gru 14:16
Bogdan:
| | f'(x) | |
Przypominam zależność: ∫ |
| dx = 2√ f(x) |
| | √1 − f(x) | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | −x | | 1 | | −2x | |
∫arccosx dx = x arccosx − ∫ |
| dx = x arccosx − |
| ∫ |
| dx = E |
| | √1−x2 | | 2 | | √1 − x2 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
u = arccosx, v' = 1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 1 | |
E = x arccosx − |
| * 2√1 − x2 + C = x arccosx − √1 − x2 + C |
| | 2 | |
1 gru 14:36