znajdź przyspieszenie
kasiak: Położenie pewnego elektronu opisuje równanie r = (t
2 − 7)i + t
3j. Znajdź jego przyspieszenie
w chwili, gdy porusza on się w równolegle do wektora s = i+j .
Z góry dziękuję za pomoc.
Trivial: Warto zapisać sobie problem w notacji kolumnowej − od razu wizualnie lepiej widać co się dzieje
w którym kierunku.
Mamy znaleźć przyspieszenie, gdy elektron porusza się równolegle do wektora
Liczymy prędkość
Ma być ono równoległe do wektora s, czyli
gdzie c jest jakąś stałą różną od zera. Z pierwszego równania mamy 2t = c, które wstawiamy do
drugiego
3t
2 = 2t
Ale rozwiązanie t = 0 odrzucamy, bo wtedy również c = 2t = 0, a c zerem być nie może.
Policzymy przyspieszenie dla dowolnej chwili t
| | 2 | |
Mamy znaleźć jego wartość w chwili t = |
| , podstawiamy i mamy: |
| | 3 | |