Oblicz punkty do podanej funkcji
AK: Witam.
Mam takie jedno zadanie, którego nie potrafię rozwiązać, a brzmi następująco:
Dana jest funkcja f(x) = − x2 − 2x + 2
a. narysuj wykres tej funkcji
b. oblicz jej miejsce zerowe
c. określ przedziały monotoniczności tej funkcji
d. wyznacz największą i najmniejszą wartość tej funkcji w przedziale <1,5>
e. dla jakich argumentów funkcja ta przyjmuje wartości dodatnie, a dla jakich ujemne?
Rozwiązałem po jakiejś części to zadanie, ale próbowałem je wczoraj dokończyć z kumplem i coś
nie chciało nam to wyjść.
Z tego co obliczyłem:
Δ = 12
√Δ = √12
x1 = −√12
x2 = √12
p = 2−2 = −1
q = −12−4 = 3
W = ( −1; 3 )
Jako, że nie jestem pewien, czy to jest dobrze, to prosiłbym o sprawdzenie najpierw i o
sporządzenie rysunku, bo nie umiem tego określić.
Pozdrawiam
29 lis 14:59
ICSP: pierwiastki są źle policzone

Popraw je
29 lis 15:01