?
Wojtas: 1] znajdz liczbe ktorej 30% jest rowne 231.
2} jakim procentem liczby 8 jest liczba 7?
29 lis 14:36
kubkow1147:
1)
x − 100%
| | 231*100% | |
231− 30% x= |
| = 770 |
| | 30% | |
2)
8 − 100%
| | 7*100% | |
7 − x% x%= |
| =87,5% |
| | 8 | |
29 lis 14:50
pigor: ... lub np. tak :
1) niech
x=? − szukana liczba, to
30% x= 231 /*10 ⇔
⇔ 3x=2310 ⇔ x=
23103 ⇔
x=770 − szukana
liczba ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2) niech
x%=? − szukany procent liczby, to
x%*8=7
⇔ x%=
78 ⇔ x%=0,875 ⇔
x%=87,5% − szukany
procent . ...
29 lis 15:24
kubkow: Można i tak
29 lis 15:27
pigor: ..., ano można, bo dla mnie procent to operator liczby
(procent pewnej wielkości), a nie kolejny schemat w szkole...
29 lis 15:36
Wojtas: dzieki
29 lis 16:47