matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica
Asia:
n+ 2
lim = (
)
3n
n + 1
n →
∞
29 lis 14:05
aniabb:
n+1+1
1
lim ((
)
n
)
3
=lim ((1+
)
n+1−1
)
3
=
n+1
n+1
1
1
lim ((1+
)
n+1
/ (1+
)
1
)
3
= e
3
/1 = e
3
n+1
n+1
29 lis 14:10
Aga1.:
n+2
n+1+1
1
(
)
3n
=(
)
3n
=(1+
)
n+1
)
3n/(n+1)
→e
3
, gdy n→
∞
n+1
n+1
n+1
29 lis 14:10