matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz granicę
sprajcik:
Błagam sprawdzcie czy to dobrze jest!
1
lim e do potęgi
=
1−x
x→1+
1
=e do potęgi
po narysowaniu wykresu funkcji 1−x wynika ze granica = e do potęgi
0
1
czyli −
∞
0−
29 lis 13:17
Krzysiek:
zatem: e
−
∞
=0
29 lis 13:23
sprajcik:
aaa to jeszcze w taki sposób...
29 lis 13:25