Nie wiem jak się zabrać do tego zadania, napiszecie co trzeba zrobić?
kop: Wyznaczyć równanie stycznej do wykresu funkcji f(x) w punkcie (x
0, y
0)
a)
| | x+1 | |
f(x)= |
| , (x0,y0)=(−1,0) |
| | x−2 | |
29 lis 12:30
krystek: Masz gotową postać stycznej
y=f'(x0)x+b
29 lis 12:36
Aga1.: Równanie stycznej do krzywej y=f(x) w punkcie (x0,y0)
y=f'(x0)(x−x0)+y0
29 lis 14:17
kop: skorzystałem ze wzoru i dobrze mi wyszedł wynik.
29 lis 14:29
kop: A podacie jakieś wskazówki jak to rozwiązac?
| | 2 | | 1 | |
2.Znaleźć wszystkie punkty na wykresie funkcji f(x) |
| x3 + |
| x2 −4x + 10, w których |
| | 3 | | 2 | |
styczna do wykresu jest równoległa do prostej y=−x+10.
Liczę f'(x)
y=f'(x
0)x + b
Jeżeli jest równoległa to f'(x)=−1
I co dalej?
29 lis 14:33
kop: Żyć to znaczy pomagać innym. Trzeba się troszczyć o cudze szczęście, by samemu być szczęśliwym
29 lis 14:59
kop: .
29 lis 16:50