rozwiąż nierówność
beataaa: i znów mam prośbę, nawet pare

niestety z oporem mi przychodzi przypominanie sobie zadań
które miałam na pierwszym roku studiów

także mam parę pytań

jak to rozwiązać?
x
3 − 3,5x
2 + 4,5 >0
b) znaleźć pierwiastki równań
* x
2 + 10x + 9=0
* x
3 − 3,5 x
2 +4,5 = 0
* x
3 − 3x
2 − 9x +17 = 0
dziękuję z góry
29 lis 12:02
Buuu:
2x3 − 7x2 + 9 = 2x3 + 2x2 − 9x2 + 9 = 2x2(x+1) − 9(x2 − 1) = 2x2(x+1) − 9(x+1)(x−1) =
= (x+1)(2x2 − 9x + 9) = ....
29 lis 12:15
beataaa: a skąd to się wzięło?
2x3 − 7x2 + 9
jeśli można to proszę o wytłumaczenie, bo rozwiązane zadanie nic mi nie da, nie zrozumiem tego
29 lis 12:18
Buuu:
Równanie zrobiłem razy 2.
Teraz z drugiego nawiasu trzeba dlete wyliczyć.
29 lis 12:19
camus:

x
3−3,5x
2 + 4,5 > 0 /*2 mnożymy przez 2
2x
3 − 7x
2 + 9 > 0
2x
3 +2x
2 − 9x
2 +9 > 0 // zauważamy, że 2x
2 − 9x
2 = 7x
2, więc za 7x
2 podstawiamy lewą
strone
2x
2(x+1) − 9(x
2−1) > 0 //wyciągamy 2x
2 i −9 przed nawias i zauważamy, że (x
2−1) =
(x+1)(x−1) − wzór skroconego mnożenia
2x
2(x+1) = 9(x+1)(x−1)>0 //co pozwala nam wyciągnąc (x+1) przed nawias
(x+1)(2x
2 −9(x−1)) = (x+1)(2x
2 − 9x +9) >0
teraz x+1 = 0 , stąd x = −1
2x
2 −9x +9 = 0 //deltę wyznaczyć i pierwiastki
stąd x
1 =
32 lub x
2 = 3
Teraz symboliczny rysunek naszej funkcji
Ostatecznie, z wykresu wnioskujemy, że funkcja ma wartości większe od 0 w przedziale
x∊(1,
32) ∪ (3,+∞)
29 lis 12:33
beataaa: a to drugie zadanie? znaleźć pierwiastki równań
29 lis 12:33
camus: dokładnie
29 lis 12:34
beataaa: coś takiego będzie?
x
2 + 10x + 9=0
x(x+10)+9=0

?
i co dalej należy zrobić?
29 lis 12:39
Eta:
x2+10x+9=0 ⇔ (x+1)(x+9)=0 to x=.... v x=....
29 lis 12:42
beataaa: a gdzie się podziała ta 9 z równania?
29 lis 12:44
krystek: @
Eto ? Po maturze?
29 lis 12:49
camus: 10x = 9x + x
x2 + x + 9x + 9 = x(x+1) + 9(x+1) = (x+1)(x+9)
29 lis 12:49